Japonsko, jadro, ropa a zadlženie

Na upútanie pozornosti je niekedy potrebné zemetrasenie nasledované tsunami  sprevádzané roztavením jadrového reaktoru. Nepravdepodobné udalosti  svet nielen udivujú, ale odhaľujú mu, čo je skazené.

Po zemetrasení však japonská dilema zostáva rovnaká: ako prestavať a prispôsobiť ekonomiku, ktorej úspech bol postavený na lacnej rope (menej ako 20 USD) pred 40 rokmi na súčasné pomery, kedy cena ropy presahuje 100 USD za barel?

O sile sendaiského tsunami sa toho popísalo už veľa. Vygenerovalo okolo 476 megaton energie, pričom pre porovnanie – najväčšia explózia vodíkovej bomby, ruská Cár-bomba, dosiahla 50 megaton TNT. Toto náhle spustošenie je však len skromnou katastrofou v porovnaní s pomaly sa blížiacim ropným prekliatím.  

Dnes je Japonsko tretím najväčším importérom ropy, čerpá z nej takmer 50 % všetkej primárnej energie. Táto extrémna závislosť vysvetľuje, prečo tak rafinovaný a šikovný národ vybudoval na ohnivom kruhu 55 jadrových zariadení – počas ropných šokov v 70. rokoch. Investícia taktiež objasňuje obrovské zadlženie krajiny.

Závislosť Japonska na rope a jadre však svetu ukázala, čo sa väčšine obyčajným ľuďom neukazuje: sociálne hranice rastúcej energetickej spotreby. Viac v článku Andrewa Nikiforuka.